KONINGINNENPAGE 21

8607 HS SNEEK

Tel:+31(0)644173259

‘T BREKKENHUS—SNEEK

BED AND BREAKFAST

ARRANGEMENTEN

 

Frysland is uitgeroepen tot de Mooiste provincie van Nederland.

Natuurlijk. Elke provincie heet zijn mooie kanten. Maar Friesland heeft de meeste. Dat vindt -de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap-. Zij hebben alle provincies beoordeeld naar natuurwaarde, bos, de verhouding tussen land en water en oorspronkelijkheid van agrarisch landschap. Friesland heeft dynamiek van de vooruitgang weten te combineren met het behoud van het karakteristieke landschap.

Daarom komt Friesland nu als mooiste provincie uit de bus. Voor de Friezen is dit geen verrassing. Zij wisten al dat je nergens mooier kunt wonen, werken studeren en recreeren.

 

 

 

Laat Friesland uw hart stelen.

 

 

Wilt u langer blijven en de gezellige sfeer in Friesland proeven?

 

Via

 

www.beleeffriesland.nl

 

kunt u kennis nemen van alle evenementen in Friesland.

 

 

Logies en ontbijt.

 

Logies en ontbijt is een overnachting in een hotel of woonhuis waar het ontbijt voor de volgende dag bij inbegrepen is.

 

Bed and Breakfast

De Engelse term Bed & Breakfast (letterlijk ‘bed en ontbijt’) is een algemene term voor een particuliere woning waar je kunt overnachten en ontbijten. In  Groot Brittanie komt Bed and Breakfast, vaak aangeduid als B&B veel voor. Gasten kunnen overnachten bij gezinnen en mogen soms kiezen of ze hun ontbijt op bed of in de eetkamer van de bewoner(s) willen hebben. Het is daar een aantrekkelijk alternatief voor kamers in de gebruikelijke hotels. Bovendien is een uitgebreid Engels ontbijt bij de prijs inbegrepen. Wanneer kamers nog beschikbaar zijn wordt dit aangeduid met Vacancies. De badkamer kan privé, gedeeld (met andere gasten of met de bewoners van het pand) of binnenskamers zijn. Een huiseigenaar kan ervoor kiezen om Bed and Breakfast als primaire maar ook secundaire bron van inkomsten te gebruiken. Het personeel bestaat vaak uit de huiseigenaar zelf en eventueel gezinsleden die ook in het huis wonen.

 

Geschiedenis Bed and Breakfast

Het bed & breakfast principe bestaat al sinds het begin van de mensheid. Zo dienden kloosters al eeuwen als bed & breakfast en ze doen dat op sommige plaatsen nog steeds. Al ruim voor de twintigste eeuw was het gebruikelijk voor reizigers om de nacht door te brengen bij particulieren.

B&B’s waren vooral favoriet bij de Europese reizigers. De Europese kolonisten brachten het bed & breakfast-principe mee naar de Verenigde Staten. Op hun barre reizen zochten ze een veilig onderkomen in huizen en herbergen. Wel was het zo dat de sociale stand van degene die onderdak zocht overeen moest komen met die van zijn gastheer. Sommige van deze historische woningen doen nog steeds dienst als B&B. Tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30 van de twintigste eeuw stelden veel mensen hun huizen open voor reizigers om extra inkomen voor het gezin te verdienen. Na de Depressie nam deze logiesvorm in populariteit af en kreeg het imago van een low-budget accommodatie. Met de komst van snelwegen ontstonden motels en verdwenen de B&B’s op de achtergrond. Door de internationalisering, de sterke toename van het aantal reizigers en de komst van internet is het begrip bed & breakfast aan het begin van de 21ste eeuw herontdekt. De interesse voor en de vraag naar bed & breakfast is gegroeid. Bed & breakfast wordt niet langer gezien als een low-budget verblijfsaccommodatie, maar als een aantrekkelijk alternatief voor de standaard hotel- of motelkamer. Er zijn B&B’s die voorzieningen bieden die niet onder doen voor de meest luxe verblijfsaccommodaties. De term B&B is een wereldwijd begrip geworden.

 

Bed & Breakfast in Nederland

In Nederland wordt de term ‘bed & breakfast’ steeds meer gebruikt voor wat wij kennen als ‘gastenkamer’ of ‘logies met ontbijt’. De kenmerken van een Nederlandse B&B zijn kleinschaligheid, een persoonlijke benadering en over het algemeen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Nagenoeg alle bed & breakfasts worden gerund door een familie. B&B’s zijn verspreid door heel Nederland, zowel op het platteland als in de stad. Je treft ze aan in allerlei typen panden, bijvoorbeeld in een monumentaal pand, ecologische boerderij, herenhuis, oude school, landhuis, pastorie of molen. In 2009 zijn er naar schatting ruim 5000 B&B’s in Nederland.

 

Andere landen

Het waren de Engelstalige landen Engeland, Schotland, Ierland en de Verenigde Staten, die de term ‘bed & breakfast’ voor het eerst gebruikten. In deze landen zag je vroeger veel naambordjes met ‘B&B’. In Frankrijk gebruikt men de benaming "Chambres d’hôtes" en in het Duits "Gästezimmer" of "Zimmer frei".

In Frankrijk bestaat de term B&B ook, maar het gaat in dat geval om een goedkoop hotel met zelfbedieningsmogelijkheid. Een gast die na sluitingstijd van de receptie komt, kan met zijn kredietkaart de buitendeur openen en toegang tot een kamer krijgen.

In Denemarken is een B&B, ondanks de naam, lang niet altijd inclusief ontbijt. Er is echter een volledig ingerichte keuken die door de gast gebruikt kan worden en waarbij van de gast wordt verwacht dat hij ook voor de afwas zorgt.

 

Definitie Bed & Breakfast

‘Bed & breakfast is een kleinschalige verblijfsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een woonhuis of bijhuis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis.

 

Kleinschaligheid

Een bed & breakfast is een kleinschalige overnachtingaccommodatie die deel uitmaakt van een woning en tot de kleinschalige verblijfsrecreatie gerekend wordt. De bed & breakfast voorziening is een nevenfunctie naast het wonen of de agrarische functie. Een Nederlandse B&B heeft gemiddeld 2,5 gastenkamers en 5,3 slaapplaatsen. Bij een B&B met meer dan zeven kamers wordt er ingeboet aan kleinschaligheid en gaat de accommodatie meer op een pension of hotel lijken. Een bed & breakfast met meer dan zeven kamers is moeilijk te runnen door één of twee personen en zal personeel moeten inschakelen. Uit marktonderzoek (2006 en 2007) blijkt dat het omslagpunt van kleinschaligheid bij zeven kamers ligt. Ook in andere Europese landen is een grens van zeven kamers heel gebruikelijk.

 

Bed and Breakfast versus Hotel / Pension

Een bed & breakfast is wat betreft de activiteit, omvang en schaalgrootte niet te vergelijken met een pension, hotel of horecagelegenheid (lees: HOtel, REstaurant, CAfé) en niet openbaar. Het hoofddoel van het pand is wonen, de nevenactiviteit is ‘het verstrekken van logies’. Dit in tegenstelling tot een pension of hotel die als hoofddoel hebben ‘het verstrekken van logies’ (voor korte of langere tijd) en als nevenactiviteiten ‘het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse’. Pensions en (familie)hotels bieden naast een ontbijt ook andere maaltijden aan en hebben personeel in dienst.

 

Bed & Breakfast Classificatie

Sinds 2007 heeft de bed & breakfast sector in Nederland een eigen classificatiesysteem. De kwaliteit van de bed & breakfasts wordt aangeduid met één tot en met vijf tulpen. Door een normenlijst op internet in te vullen, worden deelnemers in een van de vijf categorieën ingedeeld. Deze classificatie is voorlopig, totdat één van de onafhankelijke mystery guests het bed & breakfast heeft bezocht. Dan pas wordt de classificatie definitief. Stichting Bed & Breakfast Nederland onderhoudt de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie, voert kwaliteitscontroles uit en certificeert B&B’s.

 

Duurzaam toerisme

Aan het begin van de 21ste eeuw wordt de noodzaak voor duurzaam toerisme steeds groter. Bed & breakfast onderstreept de principes van Duurzaam Toerisme of ECO-toerisme: Environment & Cultural Oriënted travel. Bed & breakfast vormt geen belasting op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu: B&B’s worden gerealiseerd in bestaande woningen en er hoeft niet nieuw gebouwd te worden. Bij B&B zijn bovendien geen grote investeringen gemoeid om een beleving te creëren; overnachten in een B&B is een beleving op zichzelf. Met bed & breakfast als duurzame logiesvorm wordt beantwoord aan de vraag naar unieke overnachtingsmogelijkheden, zonder concessies te doen aan het milieu, mens, natuur en cultuur.